Logo West End

Promotie van Waterstof als alternatieve brandstof door het ontwerpen, construeren van - en racen met een elektrische waterstof raceauto, die de concurrentie met conventionele brandstoffen aan kan.

Hiermee wil Forze Delft bewijzen, dat de waterstofcel duurzaam, betrouwbaar en een hoogwaardig innovatief alternatief is.

Forze

Waterstof racen - Forze Delft, gesponsord door West End Machinefabriek

Promotie van Waterstof als brandstof

Vanuit de TU Delft ontstaan veel innoverende initiatieven, die op een specifiek technologisch vlak de competitie met conventionele technologieën aangaan, samengevoegd in de D:Dream hall.

Een van deze teams is Forze Delft, die met de ontwikkeling van een racewagen op waterstof de competitie met verbrandingsmotoren in de supercar klasse aangaat. Hiermee wil Team Forze Delft bewijzen, dat auto’s op waterstof niet alleen duurzaam is, maar ook betrouwbaar, en daarmee een hoogwaardig alternatief voor conventionele brandstoffen. Het team wil tijdens de Supercar race dagen op het circuit van Assen demonstreren, dat waterstof, als innovatieve schone brandstof, toekomst heeft. In samenwerking met verschillende sponsoren heeft het team de waterstofracewagen ontwikkeld en gebouwd, en vindt er kennisuitwisseling plaats om de auto te optimaliseren en deze duurzame innovatie te demonstreren.

Wat wij maken is zo complex, dat leer je niet op school. Daarom leidt West End zijn mensen zelf op, door te werken en leren tegelijkertijd, Dat is ook de reden, dat we zoveel aandacht geven om jongeren enthousiast te maken voor ons vak.

Daarom organiseert West End veel open dagen voor basisscholen en middelbare scholieren. Daarmee wil West End ons vak promoten, want ons vak is leuk, en we hebben de volgende generatie nodig, die dat met ons wil voortzetten.

 

Samenwerking

De samenwerking tussen West End en Forze Delft is tot stand gekomen vanwege de overeenkomstige doeleinden. Waar West End de innovatie van haar klanten mogelijk maakt, innoveren de Delfse studenten op hoog niveau, door de haalbaarheid van waterstof ten opzichte van conventionele brandstoffen onder de aandacht te brengen. Op deze manier helpt West End de ingenieurs van de toekomst met het verwezenlijken van hun ambities en doelstellingen.

De samenwerking uit zich in diverse gezamenlijke demonstraties, voor bijvoorbeeld de ingenieursvereniging KIVI / NIRIA, exposities van onder meer de ESA / ESTEC, en bij verschillende vakbeurzen. Daarmee bied West End het team Forze Delft een breed podium om hun missie wereldkundig te maken, en helpt Forze Delft West End machinefabriek te demonstreren hoe West End de innovatie van haar klanten mogelijk maakt en kan ondersteunen.

 

Forze  veiligheid en constructieframe van West End Machinefabriek

West End heeft diverse onderdelen voor de Forze VII gefabriceerd, waaronder de head support beveiliging, en heet constructieframe waarop de waterstoftank en de drive train bevestigd is

Forze en West End Machinefabriek

Al 10 jaar een constructieve samenwerking

Fabricage van onderdelen

De samenwerking tussen Forze Delft en West End machinefabriek is ontstaan in 2008. West End heeft voor de verschillende generaties van de raceauto van Forze Delft diverse onderdelen gefabriceerd. Voor de Forze 7 is West End verantwoordelijk voor de productie van het dragende montage- en constructieframe. Op basis van de door Forze aangeleverde specificaties heeft West End dit frame vervaardigd. Het constructieframe verbindt de monocoque met de achterophanging van de waterstofauto. Dit frame zorgt tevens voor de bevestiging van de waterstof tank, de drive train, de suspension en wielophanging. Daarmee is dit frame een van de structurele onderdelen van deze supercar.  

Ook heeft West End diverse onderdelen gefabriceerd voor de veiligheid van de waterstofraceauto, zoals het brandwerende scherm tussen de waterstoftank, accumulatoren en de coureur, Ook de laterale hoofdbescherming voor de coureur, volgens reglementen van de FIA, is door West End gefabriceerd.

 

Leren-Werken

De sponsoring van Forze Delft biedt een uitgelezen kans om jonge constructeurs en monteurs de kneepjes van het vak bij te brengen. Vaardigheden, die je, vanwege de complexiteit, niet snel in de schoolbanken leert. Jonge instrumentmakers krijgen hiermee de kans, om in aanraking te komen meet de verschillende eisen en wensen. Ook functionele uitdagingen, die komen kijken bij de fabricage van het constructieframe van de Forze waterstofauto, komen hierbij aan bod. Dit geldt niet alleen voor de fabricage van het frame, maar ook voor het optimaliseren van het ontwerp, waarbij al met de montage van overige systemen rekening gehouden moet worden. West End kent deze uitdagingen, en ondersteunt bij het realiseren van de juiste oplossingen.