Geschiedenis

West End is in 1947 opgericht in Leiden, als reparatiebedrijf voor verbrandingsmotoren. Omdat naast onderhoud en kleine werkzaamheden, de behoefte naar de fabricage van vervangende onderdelen steeds verder groeide, ontwikkelden wij ons als machinefabriek, en investeerden in kennis, en ervaring met productietechnologie. Vanuit het vertrouwen, dat onze klanten toen al in ons stelde, volgde meer investeringen in nieuwe instrumenten, en mogelijkheden, waaronder het goed opleiden van werknemers. Dit vertrouwen leidde tot grotere, en omvangrijkere opdrachten, en een differentiatie naar nieuwe markten.

Vandaag is onze revisie-afdeling nog steeds een belangrijk onderdeel van ons familiebedrijf.

De naam West End

Vanwege de groei van de activiteiten en de uitbreiding naar buitenlandse markten, werd in de jaren ’50  een naam met een internationale focus noodzakelijk.

“De lange naam van onze familie is niet handig in het buitenland. Daarom hebben we voor een korte en krachtige term gekozen, die bekend klinkt bij een internationaal publiek.”

West End is een naam, die makkelijk in het gehoor ligt en refereert aan het theater- en uitgaansdistrict in het centrum van Londen.

Way back - de hal van West End Machinefabriek

Uitdagingen

In de afgelopen 70 jaar heeft West End Machinefabriek veel uitdagingen overwonnen. We zijn trots op de flexibiliteit, waarmee we deze uitdagingen het hoofd hebben geboden. Tijdens de crisisjaren in de jaren ’70 en ‘80, en later in 2008, zijn we er steeds in geslaagd overeind te blijven.

“We moesten in de jaren ’70 ineens een tekenkamer hebben. En voor we het wisten moest het 2D tekenen plaats maken voor 3D engineering.”

De flexibiliteit van ons familiebedrijf maakte het mogelijk, om in moeilijke tijden, succesvol de focus te verleggen van groei, naar bescherming van werkgelegenheid. Dezelfde flexibiliteit stelt ons in staat om nieuwe - en duurzame - technologieën te omarmen, om zo steeds te voldoen aan de veranderende eisen en wensen vanuit onze markten. Waaronder in begin van deze eeuw de transitie van de tekenkamer naar 3D modelleren, de uitbreiding naar nieuwe klanten en markten, zowel nationaal en internationaal.

“Als mensen uit de mechanica was het een uitdaging om te construeren met lijm-verbindingen. “

Hoogtepunten

Jaren '50
Productie van meer dan 600 procestanks
Verhuizing van Leiden naar Sassenheim

Jaren '70
Introductie Tekenkamer
 
Jaren '80
Ontwikkeling Yoke lSS
Verhuizing naar Lisse.

Jaren '90
WHG (Wasserhaushaltsgesetz VMG)
Werk voor dutch space: era
Certificering milieu Wasserhaushalts gesetz
Uitbreiding hal 4 in Lisse
Champignon snij machine
Tulpen bos machine

Jaren '00
Investering in waterjet snijden en implementatie van 3D moduleren in onze ontwerpafdeling.
Constructie, fabricage en opbouwen van ruimtevaart exposities in Edinburgh en Berlijn

Jaren '10
Fabricage van meer dan 100 precisieframes voor vliegtuigsimulatoren
Sondeermachine
Clean room , revisie, engineering en nieuwbouw, eigen schone assemblage
Certificeringen 9001, 1090 , 3834-2
Gecertificeerd lijmen, TU Delft
 
2012
Opening tweede locatie in het ESA Business Incubation Center in Noordwijk

2014
Verdere internationale groei, gekenmerkt door stand in het Holland Paviljoen op de Hannover Messe
Faro meet arm
3D printen

2016
Precisiebeurs
3D meten Faro lasertracker

2017
Deelname LIS Aerospace Cluster

“Er gaat geen test voorbij in ons ruimtevaarttestcentrum zonder dat West End er bij betrokken is, hetzij in de apparatuur, de interface adapters of de hardware van het testobject zelf.”

Toekomst

West End is continu bezig met het ontwikkelen van de visie voor lange termijn.

West End Machinefabriek richt zich altijd op het verhogen van de effectiviteit en het vergroten van de kennis. Doel hiervan is om ons zowel nationaal als internationaal te blijven onderscheiden als de betrouwbare en kundige partner voor Revisie, Fabricage en Detail-Engineering.

West End gaat onverminderd door met het investeren in nieuwe technologieën en materiaalcombinaties .Dit doen we naast hardware ook in kennis, zodat we voor onze klanten het optimale uit deze innovaties kunnen halen:

West End wil in toenemende mate werken met hybride materialen en technische kunststoffen en integratie van mechatronica in complete systemen.

 • Cryogene technologie
 • 3D print-toepassingen
 • Toepassing van pneumatiek in ATEX omgeving
 • Mobiel en grootschalig 3D-meten
 • Vacuüm technologie
 • Koeltechnieken tijdens thermo-testfasen
 • Lijmverbindingen

We leveren altijd maatwerk, waarbij met name onze combinatie van competenties de toegevoegde waarde creëert voor onze klanten. De innovaties die onze klanten hiermee behalen vindt men onder andere in de procesindustrie,  lucht- en ruimtevaart,  wetenschap en scheepsbouw.

“West End levert vaak letterlijk de basis voor innovatie. “

 

West End Machinefabriek anno 1970 West End maakt innovatie mogelijk, al meer dan 70 jaar West End Machinefabriek service en ondersteuning op locatie

“De lange naam van onze familie is niet handig in het buitenland. Daarom hebben we voor een korte en krachtige term gekozen, die bekend klinkt bij een internationaal publiek.”