Logo West End

Geschiedenis

Familiebedrijf West End door de jaren heen

West End is in 1947 opgericht in Leiden, als reparatiebedrijf voor verbrandingsmotoren. Naast onderhoud en kleine werkzaamheden groeide de behoefte naar de fabricage van vervangende onderdelen. Daarom ontwikkelden wij ons als machinefabriek, en investeerden we in kennis en ervaring met productietechnologie. Vanuit het vertrouwen van onze klanten volgden meer investeringen in nieuwe instrumenten en mogelijkheden, waaronder het opleiden van werknemers. Dit vertrouwen leidde tot grotere en omvangrijkere opdrachten, en een differentiatie naar nieuwe markten.

Ook nu is onze revisie-afdeling nog steeds een belangrijk onderdeel van ons familiebedrijf.

De naam West End

Vanwege de groei van de activiteiten en de uitbreiding naar buitenlandse markten, werd in de jaren ’50  een naam met een internationale focus noodzakelijk.

“De lange naam van onze familie is niet handig in het buitenland. Daarom hebben we voor een korte en krachtige term gekozen, die bekend klinkt bij een internationaal publiek.”

Vanwege de groei van de activiteiten en de uitbreiding naar buitenlandse markten, werd in de jaren ’50  een naam met een internationale focus noodzakelijk. West End is een naam, die makkelijk in het gehoor ligt en refereert aan het bekende theater- en uitgaansdistrict in het centrum van Londen.

Way back - de hal van West End Machinefabriek

Uitdagingen

In de afgelopen 70 jaar heeft West End Machinefabriek veel uitdagingen overwonnen. We zijn trots op de flexibiliteit, waarmee we deze uitdagingen hebben opgepakt. Tijdens de crisisjaren in de jaren ’70 en ‘80, en later in 2008, zijn we er steeds in geslaagd overeind te blijven.

“We moesten in de jaren ’70 ineens een tekenkamer hebben. En voor we het wisten moest het 2D-tekenen plaats maken voor 3D-engineering.”

De flexibiliteit van ons familiebedrijf maakte het mogelijk om in moeilijke tijden succesvol de focus te verleggen van groei naar bescherming van werkgelegenheid. Dezelfde flexibiliteit stelt ons in staat om nieuwe - en duurzame - technologieën te omarmen. Zo konden we telkens weer voldoen aan de veranderende eisen en wensen vanuit onze markten. Voorbeelden zijn de transitie van de tekenkamer naar 3D-modelleren in het begin van deze eeuw en de uitbreiding naar nieuwe klanten en markten, nationaal én internationaal.

“Voor ons, als mensen uit de mechanica, was het een uitdaging om te construeren met lijmverbindingen.“

Grootvader Van Berge Henegouwen - de grondlegger van West End Machinefabriek

Hoogtepunten

Jaren '50
Productie van meer dan 600 procestanks
Verhuizing van Leiden naar Sassenheim

Jaren '70
Introductie Tekenkamer
 
Jaren '80
Ontwikkeling Yoke LSS
Verhuizing naar Lisse
WHG (Wasserhaushaltsgesetz VMG)

Jaren '90
Werk voor dutch space: era
Certificering milieu Wasserhaushalts gesetz
Uitbreiding hal 4 in Lisse
Champignon snij machine
Tulpen bos machine

Jaren '00
Investering in waterjet snijden en implementatie van 3D-moduleren in onze ontwerpafdeling.
Constructie, fabricage en opbouwen van ruimtevaart exposities in Edinburgh en Berlijn

Jaren '10
Fabricage van meer dan 100 precisieframes voor vliegtuigsimulatoren
Sondeermachine
Clean room , revisie, engineering en nieuwbouw, eigen schone assemblage
Certificeringen 9001, 1090 , 3834-2
Gecertificeerd lijmen, TU Delft
 
2012
Opening tweede locatie in het ESA Business Incubation Center in Noordwijk

2014
Verdere internationale groei, gekenmerkt door stand in het Holland Paviljoen op de Hannover Messe
Faro meet arm
3D printen

2016
Precisiebeurs
3D meten Faro lasertracker

2017
Deelname LIS Aerospace Cluster

“Er gaat geen test voorbij in ons ruimtevaarttestcentrum zonder dat West End er bij betrokken is, hetzij in de apparatuur, de interface-adapters of de hardware van het testobject zelf.”

Toekomst

West End is continu bezig met het ontwikkelen van de visie voor de lange termijn.

West End Machinefabriek richt zich altijd op het verhogen van de effectiviteit en het vergroten van de kennis. Doel hiervan is om zich zowel nationaal als internationaal te blijven onderscheiden als de betrouwbare en kundige partner voor revisie, fabricage en detail-engineering.

West End gaat onverminderd door met het investeren in nieuwe technologieën en materiaalcombinaties. We investeren in hardware en kennis, zodat we voor onze klanten het optimale uit deze innovaties kunnen halen.

West End wil in toenemende mate werken met hybride materialen en technische kunststoffen, en met integratie van mechatronica in complete systemen.

  • Cryogene technologie
  • 3D print-toepassingen
  • Toepassing van pneumatiek in ATEX-omgeving
  • Mobiel en grootschalig 3D-meten
  • Vacuümtechnologie
  • Koeltechnieken tijdens thermo-testfasen
  • Lijmverbindingen

We leveren altijd maatwerk, waarbij onze combinatie van competenties de toegevoegde waarde creëert voor onze klanten. De innovaties die onze klanten hiermee behalen, zien we terug in de procesindustrie, lucht- en ruimtevaart, scheepsbouw en wetenschap.

“West End levert vaak letterlijk de basis voor innovatie. “

 

West End Machinefabriek anno 1970 West End maakt innovatie mogelijk, al meer dan 70 jaar West End Machinefabriek service en ondersteuning op locatie

“De lange naam van onze familie is niet handig in het buitenland. Daarom hebben we voor een korte en krachtige term gekozen, die bekend klinkt bij een internationaal publiek.”